In februari en maart ontving het Lalla Rookh Museum weer schenkingen vanuit de Hindostaanse gemeenschap in Suriname en Nederland. De familie Alihoesen doneerde een handgemaakte houten opklapstoel, die vroeger op nauta's (feesten) werd gebruikt.

Dhr. Radjin Thakoerdin van communicatiebureau SAMPRESHAN gaf een exemplaar van het door hen in 2016 uitgegeven Hindi woordenboek (Nederlands-Hindi en Hindi-Nederlands). Klik hier voor informatie over het kopen van het boek.

Dhr. Motilall R. Marhé schonk twee boeken van zijn hand aan het museum: 'Sarnami Byakaran; Een elementaire grammatica van het Sarnami' en 'Hindostaanse voornamen', een verzameling van meer dan 3000 hindoe- en moslimnamen met hun betekenissen.

Op vrijdag 16 maart jl. ontving het Lalla Rookh Museum van de heer André Saheblal het boek 'Het geslacht Saheblall 724/Oo - Kubraji 664/Oo en descendenten'. Door de uitgebreide beschrijving van het leven van zijn ouders, die in 1912 als contractarbeiders uit India naar Suriname kwamen, en zijn autobiografie in het laatste hoofdstuk, krijgt de lezer een goede impressie van het leven in Suriname destijds. Klik hier om de opname van Trishul TV van de overhandiging te bekijken.

Hartelijk dank aan allen voor hun bijdragen! Zo bouwen wij samen aan een bewaarplaats van het Hindostaans cultureel erfgoed.

 

 

Foto: Een uur van tevoren was de zaal al bijna vol.

De vertoning van de film Het Geheim van Mariënburg op vrijdag 16 maart jl. was een overweldigend succes! De zaal was propvol met 210 bezoekers! Helaas moesten wij velen teleurstellen. Vanwege de grote belangstelling zal het Lalla Rookh Museum haar best doen toestemming te verkrijgen voor een herhaling van de film. 

Op vrijdag 16 februari jl. organiseerde het Lalla Rookh Museum de lezing Sitalpersad, van contractarbeider tot invloedrijke tolk, 1882 – 1923 met als spreker historicus J. Egger. Hij gaf een beschrijving van het leven van Sitalpersad, die voor een groot deel was gebaseerd op de memoires van zijn dochter Elisabeth Bhugwandye Singh. Het was een boeiend verhaal met humoristische anekdotes, wat zorgde voor een leuke sfeer onder het goed opgekomen publiek.

Klik hier om de presentatie te downloaden.

Klik hier voor foto's.

Ook deze maand ontving het Lalla Rookh Museum weer een paar bijzondere schenkingen. Op vrijdag 26 januari jl. schonk mw. S. Ramdin een choli, een kort blousje dat boven een lange rok, de ghagra, werd gedragen door de Hindostaanse contractarbeidsters, en een be-gáṟṉ ke lotá, een koperen kruik met bolle bodem, met een staander. Beide voorwerpen zijn nog door haar overgrootouders uit India meegenomen, toen zij als contractarbeiders naar Suriname kwamen.

In maart 2017 vond het Sarnámi Seminar plaats in Den Haag met sprekers uit Nederland en Suriname. Alle presentaties en lezingen werden opgenomen in de publicatie Sarnámi, een kleine taal met een grote opgave. Op 22 januari jl. schonk de organisatie van het seminar twee exemplaren aan het Lalla Rookh Museum. Op onderstaande foto ziet u drs. K. Bajnath (L), spreker op het seminar, en drs. B. Mahabier (R), spreker en redactielid van de publicatie met de twee exemplaren die zij aan het Lalla Rookh Museum schonken.

Hartelijk dank aan de schenkers voor de waardevolle aanvullingen op onze collectie!
 
 
 
 

Klik hier voor meer foto's.

Op verzoek van velen organiseerde het Lalla Rookh Museum weer een workshop sari draperen op vrijdag 19 januari jl. Vorig jaar april organiseerde het museum de workshop voor het eerst. Toen kwamen binnen enkele dagen veel meer aanmeldingen binnen dan het aantal mensen dat mee kon doen. Ook dit jaar was de workshop binnen enkele dagen volgeboekt.

 De workshop werd wederom verzorgd door Sadhana Mohan, Bharata Natyam dansdocent. Aan deze workshop deden 35 enthousiaste vrouwen en meisjes mee in de leeftijd van 7 tot 70 jaar. In twee uur tijd leerden zij drie verschillende saristijlen. Er werd geoefend met het ‘normale huismodel’ en de Gudjrati stijl. Ook leerden zij hoe je je sari in een heel andere stijl kunt dragen, door slechts de pallu, het deel van de stof dat over de schouder hangt, anders te draperen.